Zoek
Sluit dit zoekvak.

Lid van

Lid van NBA_logo_externen_Grijs_origineel_CS4

Loods Accountants

statutaire zetel

Wat is het belang van de statutaire zetel? De statutaire zetel van een vennootschap is de plaats die als zetel in de statuten is opgenomen. Dit moet een gemeente in Nederland zijn. De statutaire zetel is als het ware de woonplaats van de vennootschap. Een vennootschap kan overigens ergens anders de werkzaamheden uitvoeren. De statutaire zetel betreft dus een formele woonplaats. Om de statutaire zetel binnen Nederland te verhuizen naar een andere plaats, is een statutenwijziging nodig. Het moge duidelijk zijn dat een wijziging van de statuten niet gratis is. De wijziging moet in het handelsregister worden opgenomen.

Statutaire zetel bij een jaarrekening

Een rechtspersoon moet in de jaarrekening onder meer de ‘zetel’ vermelden. De wet licht niet toe of dit de statutaire of de werkelijke vestigingsplaats moet zijn. De Raad voor de Jaarverslaggeving (RJ) is hierin echter wel duidelijk: indien de plaats van de feitelijke activiteiten afwijkt van de statutaire vestigingsplaats, moeten beide plaatsen (en adressen) worden vermeld. In de inrichtingsjaarrekening hoeft dit niet per se in de toelichting te worden opgenomen; het kan ook worden vermeld in de ‘gezamenlijk met de jaarrekening openbaar gemaakte informatie.’ Echter, zeker bij het opstellen van de deponeringsstukken kunnen de betreffende gegevens dan tussen wal en schip vallen. Het is daarom meestal praktischer om deze informatie op te nemen in het algemene gedeelte van de toelichting.
Bij Loods Accountants hebben wij er voor gekozen om in de jaarrekening in het algemene gedeelte de feitelijke plaats van activiteiten te vermelden en bij de adressering van de verklaring.

Share:

Meest recente berichten

Neem contact op

Meer inzicht + overzicht = 
Meer rendement

Waarom een loods?

Loodsgebieden

Bezoekadres

Loods Accountants

Loods Accountants

Wij helpen

Our goal is to help people in the best way possible. this is a basic principle in every case and cause for success. contact us today for a free consultation.